Što je to web aplikacija i web programiranje

Web aplikacija je bilo koji program koji koristi web preglednik kao klijent. Web aplikacija može biti jednostavana kao kontakt forma ili polje za komentar pa do kopleksnih CMS sustav za samostalno upravljanje sadržajem na web stranicama ili socijalnih mreža poput facebooka i twitera te raznih foruma.

Što je klijent?

Kada govorimo o klijentu govorimo web pregledniku kojeg koristimo. Kada u naš web preglednik upišemo određeni pojam, web preglednik šalje taj isti pojam na server (poslužitelju) gdje ga skripte koje su napravljene nekim od programskih jezika obrađuju, po potrebi šalju upit u bazu podataka te rezultat šalju nazad klijentu tj. našem web pregledniku.

Što je poslužitelj?

Poslužitelj se odnosi na server sa kojega klijent traži određene informacije. Na serveru se nalaze programske skripte koje komuniciraju s bazom podataka, obrađuju klijentske upite te našem web pregledniku šalju sadržaj koji smo zatražili.

Web aplikacije obično koriste kombinaciju server-side skripti (PHP, ASP, i sl.), a na strani klijenta skripte (HTML, JavaScript, itd.) za razvoj aplikacija. Klijent-side skripte zadužene su prikaz ili prezentaciju informacija korisniku dok su server-side skripte zadužene za kompliciraniji dio kao što su dohvačanja podataka iz baze, pohranu podataka i određenu obradu istih.

Koliko dugo su web aplikacije u opotrebi?

Web aplikacije su na internetu još od dana kada internet nije imao ovoliku popularnost i zastupljenost. Još 1987 godine, Larry Wall razvija Perl, popularna server-side skriptni jezik. To je bilo sedam godina prije nego što je internet doista počeo dobivati na popularnosti izvan sveučilišnih i tehnoloških krugova.

Prve web aplikacije su bile vrlo jednostavne, ali krajem 90-ih počinje sve napredniji i kompleksniji razvitak. Danas, milijuni korisnika koriste web aplikaciju za kupnju preko interneta, kontaktiranje s prijateljima, plaćanje računa, čitanje vijesti i novosti itd.

Koja je budućnost web aplikacije?

Većina web aplikacija temelji se na klijent-poslužiteljskoj arhitekturi, gdje klijent unosi upit, a poslužitelj sprema i dohvaća informacije. Internet e-mail je primjer za to, tvrtke kao što su Google, Yahoo i MSN nude web-bazirani e-mail klijente.

Što Vam nudi Novi val?

Tvrtka Novi val je razvila vlastitu web alikaciju (CMS - Content management system) kojoj je uloga manipuliranje sadržajem (unos, izmjena i brisanje) na vlastitim stranicama naših klijenata. Takva aplikacija omogućuje osobi zaduženoj za održavanje web stranice da ne mora imati znanje programiranja i izrade web stranica jer su radnje potrebne za izmjenu, dodavanje i brisanje sadržaja jednostavne poput unosa teksta u programe poput worda ili bilo kojeg programa za unos teksta.

Osim složenih programskih riješenja nudimo i izradu jednostavnijih rješenja poput kontakt form, komentar polja, integraciju Facebook dodataka raznih dodataka po vašim željama i potrebama